Hoe fotografeer je een interieur? | 3 tips van interieurfotografe Nadine
Mijn naam is Nadine van Spanje, de eigenaresse van New Fotografie. Ik ben gediplomeerd fotograaf en richt mij volledig op ondernemers. Bij mij kan je terecht voor bedrijfsfotografie, personal branding fotografie én interieur fotografie. Over Interieur fotografie ga ik jullie vandaag wat meer vertellen!
In het kort
Momenteel heb ik zo’n 6 jaar ervaring met Interieur fotografie en weet ook veel over de techniek. Daarnaast heb ik een soort extra zintuig ontwikkeld, waarmee ik de mooiste hoeken van een interieur in één oogopslag kan vinden. Hierdoor ben ik in de regio waar ik werk een van de weinige, gespecialiseerde interieur fotografen. Ik fotografeer daarom ook vooral voor bedrijven die hoogwaardige kwaliteit en maatwerk leveren en die het belangrijk vinden dat de foto’s dezelfde professionaliteit als het interieur uitstralen. Wat ik echt geweldig vind om te doen!
Nu heb jij misschien niet de beschikking over dezelfde apparatuur als ik, dat geeft niet. Ook met je telefoon kom je een heel eind en kan je prima #instaworthy foto’s maken! Ben je klaar voor mijn tips?
Tip 1 Goed licht
Ik flits nooit, maar gebruik het aanwezige licht. Dat is daglicht, maar ook het licht afkomstig van lampen, kaarsjes of de open haard. Als je met je telefoon fotografeert, is het prettig om zo veel mogelijk daglicht te gebruiken en goed te kijken naar de sfeer van het daglicht. Op een bewolkte dag, is de sfeer heel anders dan wanneer de zon fel schijnt. Ook het moment waarop je de foto wilt maken kan belangrijk zijn. In de ochtend komt de zon op een andere manier de ruimte binnen, dan in de middag. Hierdoor kunnen schaduwen anders vallen en is er misschien in de ochtend mooier licht dan in de middag. Of andersom. Verlichting vind ik een belangrijk onderdeel in een interieur, daarom doe ik altijd lampen, kaarsjes en eventueel de open haard aan. Tenzij het een ‘overkill’ wordt. Dit moet je een beetje aanvoelen. Eventueel kan je lampen ook draaien of anders richten voor een mooier effect.
Tip 2 Styling
Styling maakt of kraakt een foto. Wat voor styling je gebruikt en hoeveel, hangt af van het doel van de foto. Ik heb een aantal klanten en de wensen lopen nogal uiteen. Daarvan zijn er een paar die het zo huiselijk mogelijk willen, maar er zijn ook een paar klanten die het liever zo minimalistisch mogelijk willen. Dat is al een wereld van verschil!
Zorg voor evenwicht en rust in de foto, haal bijvoorbeeld toch iets weg, of voeg juist iets toe. Zelf ben ik heel erg fan van planten en bloemen in beeld, wat neutralere kleuren en de afwisseling tussen grote en kleinere accessoires. Ik vind ‘groepjes’ met accessoires afgewisseld met leegte prettiger dan wanneer er overal iets staat. Dan wordt het beeld al snel te druk. Kijk ook goed naar stoorzenders, bijvoorbeeld een snoer van een lamp die er wat rommelig uitziet. Leg deze even netjes neer of probeer het snoer een beetje weg te werken.
Tip 3 Standpunt
Er zijn veel verschillende standpunten en manieren waarop je iets in beeld kan brengen. Mensen zijn snel geneigd om op hun eigen comfortabele hoogte een foto te maken, terwijl het vaak mooier is als je er even wat ‘moeite’ voor moet doen. De meest gemaakte fout -ook door fotografen- is een te laag standpunt. Dit zie ik vaak bij keukens. Vaak kijk je daar tegenaan en kan je niet goed genoeg op het keukenblok kijken. Dit vind ik persoonlijk een beetje lelijk. Ik wil zowel het werkblad van de keuken kunnen zien, als het vooraanzicht en/of zij-aanzicht. Natuurlijk kan je het een keer bewust doen, bijvoorbeeld om het materiaal te laten zien of als er iets anders het onderwerp van de foto is.
Ik gebruik vaak de diagonaal van een ruimte voor een mooi beeld, of ga kaarsrecht voor een meubel staan. Doe je dat, let er dan op dat je echt kaarsrecht staat en niet een beetje scheef. Controleer dat door goed te kijken naar de lijnen van een meubel en het is ook goed om het raster op je telefoon aan te zetten als extra hulpmiddel.
Neem ook altijd voldoende afstand. Als je er achterkomt dat je een beetje scheef hebt gefotografeerd, kan je het nog een beetje corrigeren in de bewerking zonder dat er meteen een deel van je kast, bank, keukenblok afgesneden wordt.
Aan de slag
Met deze Interieur fotografie tips kan je aan de slag om jouw fotografie skills te verbeteren! Het lijkt me heel erg leuk om jouw resultaten te zien, dus stuur ze gerust naar mij op of tag mij erin! Als je graag op de hoogte wilt blijven van mijn werk en het leuk vind om een kijkje in mijn leven als fotograaf te hebben, volg mij dan op Instagram !