Welk type gordijn kies je? Alles over de verschillende maakwijzen van gordijnen!


Er zijn veel verschillende types gordijnen. Er zijn er zo’n vier verschillende maakwijzen van gordijnen die je in Nederland veel ziet. We vertellen je graag over deze verschillende maakwijzen met duidelijke afbeeldingen van de Inbetween Linnen Donkergrijs. Zo kan je ook zien hoe het gordijn eruit ziet!

Wil je nog meer gordijnen zien of lezen over de verschillende maakwijzen? Kijk dan op ENJOY21.com voor gordijnen op maat!

Geplooid

Een geplooid gordijn is het meest verkochte type gordijn in Nederland. Aan dit type gordijn denk je waarschijnlijk ook als je aan gordijnen denkt. In de meeste gevallen wordt een geplooid gordijn met een enkele of een dubbele plooi gemaakt.

Enkele plooi

Bij een enkele plooi wordt een stukje van het gordijn naar voren gestikt. Hierdoor valt het gordijn mooi in een plooi.

Dubbele plooi

Bij een dubbele plooi wordt het stukje stof dat naar voren is gestikt dubbel gevouwen en vastgezet. De dubbele plooi wordt ook wel een vlinderplooi genoemd. Als je de plooi ziet, snap je wel waarom toch? Een gordijn met een dubbele plooi komt het meest voor in Nederland. Het is ook prachtig!

Wave

Het wave-gordijn is helemaal hot op het moment! Niet zo gek, het geeft ook een fijne look aan je interieur. Door de speciale manier waarop het wave-gordijn is gemaakt, valt je gordijn altijd mooi in gelijke golven. Oftewel, het wave-effect. Het geheim van een wave-gordijn? De runners zitten met haakjes aan elkaar vast, waardoor deze golven altijd gelijk zijn verdeeld.

type gordijn

Ringen

Bij een gordijn met ringen wordt in het gordijn ringen geslagen. Vaak hebben de ringen een diameter van 40 mm. De ringen hang je om een mooie roede. Ook dan hangt je gordijn in een mooie, golvende beweging. Dit is alleen niet gelijkmatig verdeeld, zoals bij een wave-gordijn.

type gordijn

Vouwgordijn

Het type gordijn dat een beetje buiten de boot valt tussen de andere maakwijzen maar zeker niet mag ontbreken is het vouwgordijn. Het vouwgordijn hang je in je kozijn of aan je wand. Met een ketting trek je het vouwgordijn op of hang je het helemaal naar beneden.

type gordijn

Wanneer kies je welk type gordijn?

De belangrijkste factor die meespeelt is natuurlijk smaak. Maar dat terzijde zijn er ook een paar goede tips om rekening mee te houden bij het kiezen voor een bepaald type gordijn.

  • Kies een dubbele plooi als je wilt dat je gordijn voller hangt en meer de ruimte in komt.
  • Kies een dubbele plooi als je gordijnen hebt die hoger zijn dan 3 meter. Een enkele plooi zie je anders niet meer goed aan de onderkant van dit gordijn.
  • Een wave-gordijn komt het beste tot zijn recht bij een inbetween of een soepel overgordijn. Zo beweegt het soepelst mee met de mooie golven.
  • Kies een enkele plooi als het pakket gordijn wat aan de zijkanten hangt zo klein mogelijk moet zijn. Bijvoorbeeld als het helemaal voor een raam hangt. Een enkele plooi is minder stof, dus het pakket gordijnstof is kleiner.

Hopelijk zijn de verschillende maakwijzen zo wat duidelijker en is het wat makkelijker geworden om een keuze te maken! Vragen stellen mag altijd aan ons of vraag een interieurstyliste om met je mee te denken over het type gordijn in je ruimte.