Wij hebben een huis gekocht! En gaan dus zelf een huis verbouwen

Ja je leest het goed, wij hebben een huis gekocht! En we zijn er zo ontzettend blij mee. Op maandag 28 juni hadden we aan het eind van de dag de bezichtiging staan en de volgende dag werd ons bod al geaccepteerd. Het leuke was; we mochten de sleutels al 4 weken later ophalen. En zo waren wij 30 juli ineens huis eigenaren! Waar we niet heel lang bij stil konden staan want we gingen direct aan de slag om het huis leefbaar te maken! Hier lees je hoe de eerste weken er aan toe gingen, wat we allemaal tegenkwamen en of het ons ook direct al tegen viel..Ons nieuwe, grote avontuur: zelf een huis verbouwen!

Ons huis

Onderstaande foto’s waren de Funda foto’s waardoor wij verliefd werden, begrijpelijk toch 😉 De gekkigheidjes van het huis, de ruimte die duidelijk zichtbaar was op de plattegrond, twee schuren, een grote tuin en onwijs veel mogelijkheden, daar werden we vooral verliefd op. Een uitgebreide tour van de woning zoals wij hem gekocht hebben vind je bij de reels op mijn instagram pagina. 

Breken en puin sjouwen

Nadat we bij de notaris alles ondertekend hadden, gingen we terug naar het huis om onze spullen erin te zetten. Ons plan was namelijk om er direct in te gaan wonen zodat we elk uurtje konden benutten. Nou en elk uurtje benutten hebben we ook zeker gedaan! Op een van de slaapkamers boven hebben we tijdelijk een matras op de grond gelegd en hier zo’n 3 weken geslapen. Wat overigens prima te doen was! Maar omdat we graag een echt bed wilde zijn we beneden direct aan de slag gegaan met de slaapkamer. Uiteindelijk willen we graag in de grote ruimte boven slapen maar die moet eerst nog geïsoleerd worden en vanwege onze wens op een badkamer + toilet boven te hebben ook onderhanden genomen worden door een loodgieter.

Beneden hebben we middels hulp van familie en vrienden in een rap tempo het opgeknapt. Vloerbedekking eruit en behang eraf stomen gaf direct al zo’n groot verschil qua sfeer! En mijn geluk kon natuurlijk niet op toen we onder de vloerbedekking in de gang een prachtige tegelvloer uit zagen komen! Ik had bij de bezichtigingen mijn hoop er al op gezet maar was het door alle enthousiasme en chaos alweer totaal vergeten. Dus een echt cadeautje! Wat ook een cadeautje was dat er onder de bruine jaren 70 houten platen op alle deuren in huis, een 4-vlaks jaren 30 deur uitkwamen! Dat mensen dat ooit beplakt hebben.. Dus met liters afbijt en krabbers zijn we de deuren en trap gaan afkrabben. Want de vorige bewoners wisten in ieder geval wel wat goede lijm was..

 zelf een huis verbouwen  zelf een huis verbouwen  zelf een huis verbouwen

Helaas kwamen er wel wat slechte muren onder het behang uit en na twijfelen besloten we om dan toch zelf maar de muren te gaan stuccen. Iets wat geen van ons ooit eerder gedaan had maar met YouTube kom je een heel eind. Dus na het kijken van een heleboel instructie filmpjes hebben we alle gereedschappen aangeschaft en zijn we onder het motto ‘Alles is te leren’ aan de slag gegaan. En ik moet zeggen het is echt onwijs goed gelukt. Tuurlijk een professioneel stukadoor zou een heleboel aan te merken hebben maar we wilde de muren niet perse super strak, gewoon weer een beetje netjes.

  zelf een huis verbouwen  zelf een huis verbouwen      zelf een huis verbouwen

Marktplaats vondsten

Zelf ben ik heel fan van tweedehands winkelen, om de leuke originele items die je kan vinden maar ook omdat het natuurlijk super goed is om dingen te hergebruiken. Aan gezien we de meeste items alleen voor de aankomende ca 3 jaar gebruikten zijn we veel op marktplaats gaan speuren. Zo komen allebei onze laminaat vloeren van marktplaats, vonden we een fijn eettafel voor € 25,- en tikte we ook een IKEA kast op de kop voor in de bijkeuken. Waar de eerste weken eerst alles op (behang) tafels heeft gestaan.. Wat er toe leidde dat het voornamelijk op de grond lag 🙂 Het laminaat vloertje in de slaapkamer mochten we gratis ophalen en werd er door een vriend van ons in een halve dag ingelegd.

Krabben, schuren, schilderen and repeat..

Ik heb nog nooit zoveel geschuurd en geschilderd als in de afgelopen weken! Zelf een huis verbouwen betekend vooral veel nieuwe dingen leren, wondjes en meters schuurpapier ben ik achter gekomen! Alle gele raam kozijnen en bruine deurposten wilde we namelijk graag een frisse wit tint zodat deze door alle kleuren op de muur extra mooi naar voren komen! Al val je natuurlijk zo wel van het een in het ander want dan blijft het natuurlijk niet bij wat kozijnen. Drempels, radiatoren, verwarmingsbuizen, horren en inbouwkasten alles werd geschuurd en geschilderd. De slaapkamer kreeg als eerste een kleur op de muur. Vanwege budget besparing én het feit dat dit de minst slechte muren waren besloten we deze te behangen met een restje behang wat we nog hadden en daarna te schilderen. Zo zijn de muren toch nog strak geworden! Voor de verbouwing van ons huis hadden we een 10L latex emmer gekocht in de kleur Ammonite van Farrow & Ball. Deze kleur wilde we namelijk als basis gaan gebruiken in de keuken en de twee bijkeukens. Maar is ook extra handig als ondergrond laag! Zo kan je in een keer een grote emmer (goedkopere) neutrale kleur kopen en in meerdere ruimtes gebruiken. Scheel toch weer iets dan wanneer je alle kleuren in grotere potten dan nodig laat mengen.

 

 zelf een huis verbouwen            

In de eetkamer begonnen we gelijk uit enthousiasme met de juiste kleur, wat natuurlijk niet heel slim was want we hadden precies twee lagen voor het aantal vierkante meters gekocht. En de net gestucte muren zogen natuurlijk de verf direct op. Vandaar dus mijn bovenstaande tip om een goedkope onderlaag verf aan te schaffen bij zo’n grote verbouwing. Maar met een blikje verf extra werd ook dat weer opgelost! De rode kleur in de woonkamer wilde we graag een 3e laag geven zodat de kleur echt mooi zou dekken. Maar na een muurtje kwamen we erachter dat het nieuwe blik wat we open gemaakt hadden een vermengde variant was met oude restjes latex.. Eigenlijk nog een nog mooier kleurtje, deze is namelijk een tintje donkerder, dus mocht die blijven! Wat natuurlijk wel weer betekende dat we weer 2 lagen konden aanbrengen aangezien we nu de fellere rood er tussendoor zagen.. Ach, een minder dagje hoort er bij bij verbouwen maar al met al ging het onwijs snel en super goed! Voor mensen die voor het eerst  zelf een huis verbouwen!

Back to normal..

Het was een bijzondere en vooral hele drukke zomervakantie maar ontzettend leuk! Wij zijn allebei weer fulltime aan het werk en zullen dus vooral de avonden en de weekenden nog in de klus kleren te vinden zijn. Maar als de rest van de verbouwing net zo gaat als de eerste maand zijn wij dik tevreden!

 

Liefs Danique! 

 

Foto’s woning in eerste alinea bron: Funda.