Wit Witter Witst | Hoe kies je nou de juiste kleur wit?

juiste kleur wit
Wit is niet gewoon maar wit. Er zijn onwijs veel verschillende wittinten wat het uitkiezen van eentje ook erg lastig kan maken. Wil je een warme wit, een wat grijzige of juiste en spierwitte wit. Zelfs wit heeft een belangrijke invloed in jouw interieur. Het kan namelijk al snel heel gelig, grauwig of juist veel te steriel aan voelen. Maar hoe kies je nou de juiste kleur wit voor in jouw interieur?

Allereerst, een klein beetje theorie, er zijn drie meest toepaste wittinten in het interieur. RAL 9010 (zuiver wit), RAL 9001 (creme wit), en RAL 9016 (verkeers wit), de meest bekende. Je ziet deze kleuren vaak terug komen in de standaard optie’s van kozijnen, deuren en plinten. Ook in de bouw worden deze kleuren vaak toegepast. Deze nummertjes zitten dus helemaal in onze geheugen geprent. Vandaar dat de meeste mensen ook direct een van deze wit tinten uitkiezen. Maar er zijn nog veel meer mooie wit tinten, zoals de Wevet van Farrow & Ball en Loft White van Little Greene.

Hoe vind je jouw juiste kleur wit?

Allereerst wil ik alvast een belangrijke tip geven; bekijk je uitgekozen kleur(en) altijd op verschillende momenten van de dag. Zo kan je bij verschillende lichtinvallen zien of deze kleurtint jou echt goed bevalt! Met wit in je interieur kan je veel mogelijkheden creëren, het is een hele goede en rustige basis om daarna los te gaan met eventuele andere kleurtinten. Maar hoe kies je nou een wittint zonder dat je direct voor een van de RAL kleuren te gaat?

Kijk eerst goed naar wat je mooi vind, spreken spier witte muren jou echt aan of ga je liever voor een warmere basis? Heb je misschien een favoriet kleurenmerk waar je graag tinten uit kiest? Haal dan bij de verfspeciaalzaak een kleurenwaaier van dat merk. Geen inspiratie? Flexa, Histor, Farrow & Ball en Little Greene zijn bekende en gangbare kleurmerken. Vraag of je de waaiers één of twee dagen mag lenen en bekijk thuis eens welke wittinten jouw aanspreken. Als er losse kleurkaartjes verkrijgbaar zijn, neem dan die in plaats van een waaier! Deze kaartjes kan je namelijk even aan je muur vastplakken zodat je op elk moment van de dag er even een blik op kan werpen, super handig! Je kan ook vragen of er eventueel proefpotjes te koop zijn, schilder dan en A4 in je favorieten wittinten en hang deze op!

juiste kleur wit

Houd dan de verschillende waaiers, of hang meerdere kaartjes tegelijker tijd tegen de oppervlakte aan die je wit wilt hebben. Bekijk je gekozen optie’s eens bij het starten van de dag met een zachte lichtinval, wanneer het zonnetje naar binnen schijnt en s’avonds met je lampen aan. Zo krijg je echt een goed beeld van wat lichtinval met kleur doet! Uit dit rijtje kleurwaaiers of kaartjes is er dan vast eentje die je steeds het meeste aanspreekt!

Handig!

Plak kleine stickertjes op je favorieten van dat moment en kijk aan het einde van ca twee dagen welke de meeste favorieten stickers kreeg! Zo ben je nog sneller uit je keuze en raak je niet verward of het nou die iets lichtere of juist net die iets warmere wit was 😉 Zo vind je heel gemakkelijk jouw juiste kleur wit! Uiteraard kan je deze tip ook inzetten als je gaat kiezen tussen verschillende blauw of roze tinten! Kom je er toch nog niet uit? Stuur mij een berichtje met je vraag of jij hier wat ik voor jou kan betekenen!

Variëren met wit!

Je kan natuurlijk ook meerder wittinten met elkaar combineren.  Een grijzige wittint zoals RAL 9002 naast een spierwit zoals RAL 9016 heeft een heel ander diepte effect dan twee dezelfde wittinten naast elkaar. Probeer ook eens verschillende glasgraden, met een hoge glans oogt wit nog witter. Schrikt (meerdere) wittinten je wat af omdat je bang bent dat jouw interieur te steriel wordt? Combineer dan wit met natuurlijk materialen zoals rotan, leer, stof en verschillende houtsoorten voor een warm geheel!

 

Zelf aan de slag met het creëeren van jouw sfeervolle interieur maar kan je nog wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book: Jouw Droom Interieur! 

juiste kleur wit