Citytrip naar het mooie Turijn

citytrip TurijnTurijn, niet de meest bezochte stad van het fijne Italië en je zal er ook vast niet gelijk aan denken als je een citytrip pland, maar misschien juist daarom wel zo leuk. Samen met mijn vader bezocht ik deze mooie stad in Noord Italië. Turijn ligt ten hoogte van Milaan waar het ook zeker veel van weg heeft, maar dan (bijna geheel) zonder al die toeristen. Toch wel een plus puntje vind ik 🙂 Het is een prachtige, veelzijdige en een nog echt typische Italiaanse stad.

Wij verbleven in B&B Saluzzo Paesana midden in het centrum. Een hele fijne B&B met mooie ruime kamers, een gezamenlijke woonkamer en mooie (grote) badkamers. De badkamers zitten niet bij de kamers in maar hiervoor moet je door de woonkamer, dit was voor ons verder geen probleem maar dit kan het natuurlijk wel zijn. Vrijdag ben ik gaan dwalen door de stad, een van mijn favorieten manieren om de stad te verkennen. Dit bracht mij binnen een paar minuten al op een ontzettende grote, leuke markt waar ze echt van alles verkochten. Van schoonmaak middelen tot olijven en heerlijke broden. Elke vrijdag en zaterdag staat deze markt op het ……. plein en als je hier dan toch al bent, vergeet niet om door de aparte vis & vlees hallen te lopen. Zoals in de rest van Italië, gaan ook hier de restaurants niet open voor 7 uur maar wordt er veel gedaan aan een lekkere wijn en een plankje met aperitiefjes. ‘s Avonds hebben wij, naar onze mening, de lekkerste sushi ooit gegeten in een klein Japans restaurantje. Onze ‘food’ ervaringen in Turijn zal ik een andere keer kort beschrijven, anders wordt deze blog wel heel uitgebreid!

citytrip Turijncitytrip TurijnBuiten al de heerlijke Italiaanse wijnen en gerechten om is Turijn met al zijn bezienswaardigheden, prachtige gebouwen en (vele!) museums echt een bezoekje waard. Vergeet dan niet, om een bezoekje aan het koninklijke paleis te brengen. Met alle indrukwekkende, koninklijke kamers en gangen, kunstwerken en kelders vol archeologische vondsten is het zeker een aanrader. Trouwens, in Turijn ben je op de meeste plekken student tot je 25e en krijg je dus korting. Na ons bezoekje aan het paleis was het zonnetje doorgebroken, hier hebben wij natuurlijk goed van geprofiteerd, met een heerlijk wijntje en een fijne tapas op een terrasje. Ik ben toch echt wel een zomer mens :).
citytrip Turijn

Een wandelingetje langs rivier de Po is ook zeker de moeite waard. Bijzonder is dat aan de centrum kant veel verlaten panden staan, waar vroeger terrasjes waren, opstap plekken voor de rondvaart is tegenwoordig niks meer van over.
Vlakbij de Po vind je ook het filmmuseum. Wat volgens de bewoners & de informatie boekjes een echte aanrader is. Wij wisten niet precies wat we hier van moesten verwachten maar besloten uiteindelijk om toch naar binnen te gaan. Hier kun je ook in een panorama lift, hier moest je alleen wel buiten 3 uur voor in de rij staan en waar je binnen ook nog eens een uur wachttijd bleek te hebben, deze hebben wij dus overgeslagen maar ik geloof graag dat je er een prachtig uitzicht had. Het film museum daar in tegen kon je zo in. In het museum is te zien hoe de allereerste bewegende beelden zijn gemaakt, in het museum kun ook veel dingen zelf beleven. Je eindigt het museum in een grote hal waar verschillende scenes zijn nagebootst waar je door heen kan lopen. Echt ontzettend leuk om te zien! Ik ben sowieso fan van citytrip maar deze citytrip Turijn was echt een topper.

citytrip Turijn

Kortom, een citytrip Turijn is er zeker eentje voor op je reis lijstje!

Liefs Danique