Roadtrip door Oost-Europa

Roadtrip Oost-Europa

De afgelopen twee weken tufte mijn vriend en ik samen in een busje Oost-Europa rond. Een van mijn vakantie ‘dromen’ kwam op deze manier uit! Het leek mij altijd zo leuk en gezellig om in een busje rond te reizen, lekker vrij met je eigen busje, gaan en staan waar je wilt en de mooiste plekken ontdekken. Oost-Europa is steeds meer in trek maar nog lang niet zo bekend onder de vakantiegasten als Zuid-Europa. Iets wat wij beiden juist enorm aantrekkelijk aan de landen vinden.  

We hadden van te voren niet echt iets gepland voor onze Roadtrip Oost-Europa. Behalve dat we graag naar Bratislava wilden en als we dan toch in Polen waren een bezoek aan Auschwitz brengen. Tot een paar daagjes voor de reis en uiteraard tijdens de reis kwamen er steeds meer plannen bij en hadden we in de eerste drie dagen de verdere reis al uitgestippeld! We zouden in Polen beginnen, Krakau bezoeken en via het Tatragebergte naar Bratislava. Vanuit Bratislava is het naar Wenen maar 90 km dus die stond daarna op de planning en uiteindelijk via Praag weer terug naar huis.

Na een paar daagjes in Polen stond Auschwitz al op de planning, wij namen een rondleiding via koptelefoontjes. Echt een aanrader want het is echt belangrijk dat je het verhaal erbij hoort. Zelf was ik er al eens geweest toen ik 11 jaar was maar nu was het, ondanks dat ik me het vrij goed kan herinneren nog emotioneler en intenser. Het is echt ondenkbaar dat er zo iets afgrijselijk is gebeurd en oh zo belangrijk dat we het blijven herdenken.

Roadtrip Oost-Europa Roadtrip Oost-Europa 

Krakau, wij vinden dit allebei echt een onwijs leuke stad! Het hoofdplein is wat toeristisch maar wauw wat een mooie gebouwen! We dronken s’ochtends bij Bunkier Cafe een heerlijke koffie en slenterde we de rest van de dag door de stad. Ik zal onze ontdekte hotspots in een aparte blog(s) benoemen! Je kan er de ondergrondse gangen bezoeken waarin je in de reünies van de stad kan wandelen, je ticket is in combinatie met nog twee museums! (deze hebben wij niet bezocht ivm tijdkwestie) De zoutmijnen zijn ook echt een aanrader om te bezoeken! Het ligt redelijk dicht bij de stad en hoe indrukwekkend is het dat er op 130 meter diep een heel ‘dorp’ is gebouwd in en van zout!

Slowakije is echt een onwijs mooi land. Mits je natuurlijk van veel groene, bergachtige natuur en oude dorpjes houdt. Als je er in de buurt bent is een stukje wandelen in het Tatragebergte ook zeker een aanrader. Er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld maar uiteraard kan je ook zelf een stukje wandelen. ‘s Middags reden wij binnendoor naar Bratislava wat nog een ritje van 5-6 uur was maar het was iedere minuut waard! Dwars door de oude dorpjes, bergwegen inclusief de haarspeld bochten en langs rivieren. De bergwegen moesten wij helaas in het donker doen waardoor we er niet al te veel van zagen maar ik weet zeker dat het een prachtige route is om overdag te rijden!

Roadtrip Oost-Europa Roadtrip Oost-Europa 

Je kan wel een beetje verliefd worden op een stad toch? Bratislava is echt te leuk! Een redelijk kleine hoofdstad met oude gekleurde panden, klinker steegjes en ook nog eens een prachtig kasteel! Wij verbleven op een camping buiten de stad en reisden met de tram naar het centrum. Je hebt de stad binnen 2-3 dagen echt goed bekeken en aan leuke hotspots is geen gebrek. (wat ik wel had verwacht dus ik was blij verrast! Een paar aanraders zal ik in een aparte blog delen) Omdat heet zo bloedheet die dag besloten we eerst even terug te gaan naar de camping om even onder de douche te springen om vervolgens s’avonds wat te gaan eten en uiteraard even terrassen in het centrum. De prijzen verschillen nogal maar je kan er vrij goedkoop heerlijk eten en voor een paar euro heb je een heerlijke cocktail! Eigenlijk is dit de perfecte stad om gewoon rond te dwalen, de steegjes te bekijken en een wandelingetje langs de Donau. (het stadsstrandje is ook een echte aanrader!) Tijdens een bezoekje aan de UFO kan je goed over de stad een heen kijken en eventueel een drankje in het restaurant doen! Niet perse een echte must-do maar ach toch leuk om een overzichtje van de stad te zien toch 🙂

Roadtrip Oost-Europa Roadtrip Oost-Europa 

s’ Avonds vertrokken wij naar Wenen, onderweg in een klein plaatsje voor de grens aten wij ‘authentiek’ Slowaaks. De Slowaakse keuken is een combinatie van de Hongaarse, Oostenrijkse en de Boheemse keuken. Het was er echt heerlijk en we zaten ook nog eens prachtig, we vonden het allebei nogal jammer dat we er niet de hele avond konden doorbrengen. De grens kwam eigenlijk vrijwel direct en binnen een uur zaten we al op een Oostenrijkse camping. We hadden twee hele dagen de tijd in Wenen, nou moet ik eerlijk bekennen dat het mij een beetje tegen viel. Uiteraard is het een hele mooie stad met prachtige gebouwen maar het was er zó groot dat het na die schattige steden een beetje te veel was. Al echt toeristisch en we hadden allebei steeds geen idee waar we nou waren. We besloten zo’n hop-on hop-off bus te nemen zodat we een beetje een snelle indruk van de stad zouden krijgen en de bus uiteraard als taxi konden gebruiken. Over toeristisch gesproken, zo’n bus is uiteraard het top punt maar zo kregen we toch nog een vrij goede indruk van de stad, want Wenen ga je dus echt niet gezien hebben in twee dagen. Tenzij je natuurlijk flink doorstapt en een goede planning hebt maar wij hebben allebei nogal een zwak voor koffietentjes en terrasjes 😉

Roadtrip Oost-Europa Roadtrip Oost-Europa

Van Wenen is het zo’n vier uur rijden naar Praag, de volgende stad tijdens onze roadtrip in Oost-Europa die we gingen bezoeken! Goed te doen dus. Maar we hadden bedacht om eerst naar Zacler te rijden, het plaatsje waar ik al zo’n 12 jaar lang kom tijdens de wintersport om daar bij ons favoriete restaurant te eten, dus reden we ca 300 km om, ja echt:) Maar wat was het leuk om er weer even terug te zijn, het dorpje eens in de zomer te zien en natuurlijk heerlijk gegeten! We overnachtte op camping Dolce in Trutnov (zeker een aanrader om te verblijven!) en vervolgde de volgende dag onze weg naar Praag. In Praag overnachtte we op de stadscamping  en kleine, gezellige camping op een half uurtje met de tram van het centrum. Praag is echt een ontzettend leuke stad en met twee dagen heb je zeker een goede indruk. Uiteraard mag je de beroemde Karelsbrug niet missen en als je door de Kasteeltuinen gaat wandelen moet je ook zeker een bezoekje aan het Gouden straatje brengen. Het ijscafe is ook een leuke aanrader, voor 8 euro ben je zo’n 20 minuten binnen in -18 graden en alles om je heen is van ijs gemaakt! Bij de prijs zit ook een drankje bij, die geserveerd wordt in (uiteraard) een glas gemaakt van ijs! Praag is echt een stad waar je gewoon heerlijk door de straatjes kan wandelen en om elke hoek weer een leuk steegje tegenkomt.

Roadtrip Oost-Europa Roadtrip Oost-Europa Roadtrip Oost-Europa Roadtrip Oost-Europa

Met een busje op vakantie gaan vond ik echt zo onwijs leuk, gezellig en fijn! Je kan gaan en staan waar je wilt en genoeg ruimte om al je spullen mee te nemen 😉 Wij zouden alleen de volgende keer wel wat minder de hoofdsteden bezoeken en wat meer de kleine dorpjes, aangezien hoofdsteden toch best veel op elkaar lijken en niet echt een beeld geven van het land. Om die reden hebben wij dan ook altijd de snelweg vermeden en lekker binnendoor gereden, zo krijg je echt een indruk van de landen! Roadtrip Oost-Europa, een echte aanrader!