Rondreis Canada | National Parken, Rocky Mountains & Beren op de weg

Wauw.. Momenteel ben ik alweer een week in Canada en wat is het hier ongelofelijk mooi en indrukwekkend. Zoals beloofd zou ik af en toe een update plaatsen van hoe we reizen en natuurlijk wat we doen en zien. Helaas waren de wifi verbindingen wanneer we deze hadden niet al te sterk en heb ik toen geen blog posten kunnen uploaden. De teksten schreef ik al wel in Canada. Deze late Canada updates zullen in ieder geval wel een record lengte aan tekst en foto’s krijgen op de blog haha. Terwijl ik dit typ zit ik op de camp site in het bos op grote hoogte in het Nationaal Park Jasper. Met alleen nog het geluid van fluitende vogels, de wild kolkende rivier hiernaast en het knisperende geluid van de kampvuurtjes.. even voor je verbeelding ;)Rondreis Canada National Parken

Our first week in Canada
Op vrijdag 25 juni begon ons Canada avontuur, rond 15:30 stegen we op voor de  9 uur durende vlucht. In VanCouver scheen het zonnetje al toen we aankwamen. De eerste nacht verbleven we in een hotel omdat de volgende ochtend namelijk de taxi naar de camper verhuur klaarstaan. Na een hele goede en snelle uitleg over de camper, de route en natuurlijk over de beroemde beren vertrokken we naar Chiliwack om boodschappen te doen. Voor iedereen die mij goed kent weet dat ik van eten en supermarkten houdt dus het bezoekje aan The Canadian Superstore was al een attractie op zich. Verse afdelingen voor natuurlijk fruit/groente maar ook voor noten, chocola, snoep, sushi en to-go maaltijden. En natuurlijk onwijs veel producten die niet in Nederland worden verkocht, heerlijk om te bekijken!

Onze eerste nacht verbleven we in het stadje Hope op de camping. Onderweg bezochte we nog de heet-water bronnen waar midden in het bos, tegenwoordig wel omheind, water ligt wat bijna 45 graden warm is. Heel apart om te voelen dat twee wateren die zo dicht naast elkaar liggen ongeveer 40 graden verschillen haha. s’ Avonds aten we de verse to-go sushi naast ons kampvuurtje, een hele fijne eerste kampeeravond. Op bijna alle kampeerplekjes heb je een eigen picknick tafel, waar we de volgende ochtend dan ook gezellig aan ontbeten. Daarna vervolgde we onze route door naar de volgende bestemming; Penticton. Onderweg willen we bijna overal op elke viewpoint wel stoppen, wat een uitzicht! Ruige ellenlange riveren, besneeuwde bergtoppen en overal waar je maar kan kijken hoge dennenbomen. Bij een Beaver-House point besluiten we een stukje te wandelen langs een van de rivieren, wat een omgeving, alleen de heerlijke geur van al die dennenbomen al! S’ avonds overnachten we op een camping langs het water met een eigen privé strandje, ik kan het wel blijven zeggen; wat een omgeving! We bbq-en op de vuurkorf, wandelen wat door het (koude) water en sloten de tweede reisdag af met een rosétje op ons privé strandje.

      Rondreis Canada National ParkenRondreis Canada National Parken

Na weer een onwijs mooie route hebben we in Salmon Arm Wharf wat rond gelopen, zeker een aanrader om even een stop te maken! Via de wandelpaden kun je de wilde vogels, zee-arend en schildpadden spotten. Wat een schattige beestjes zijn het toch. En als je hier dan toch bent mag je eigenlijk een ijsje op de pier niet overslaan. Een hele aardige Canadees (wat ze trouwens allemaal zijn! We hebben nog geen een on-aardige Canadees ontmoet, altijd vrolijk, kletsend, geïnteresseerd en ready to help) verkoopt hier namelijk ontzettend lekker ijs! De Walnut, Tiger-Tiger en Sour Cherry zijn echte aanraders! In Revelstroke verbleven we op een schattige camping met baby eendjes, hoe lief! We aten s’ avonds een soort van Mexicaanse tapas in het restaurantje van de locale bierbrouwerij, ook zeker een aanrader.

Vanaf hier zijn we verder gereden naar Golden, onderweg nog weer op verschillende uitzicht punten gestopt en wat rond gewandelend. Hoeveel rivieren en watervallen we onderweg wel niet tegen komen is niet normaal en de een nog groter en/of mooier dan de vorige. Wel grappig en tegelijkerheid best eng hoe vaak ze waarschuwen voor beren, dat je geluid moet blijven maken en het liefst ‘beren-spray’ mee moet hebben. Al hoop ik er nog zeker wel een paar te spotten.

Rondreis Canada National Parken  Rondreis Canada National Parken Rondreis Canada National Parken  Rondreis Canada National Parken

And..  surprise surprise, de volgende ochtend lag er sneeuw op de camping! De korte broeken maar verruilen voor een dikke trui mét jas aangezien het weer begon te sneeuwen. Lake Louise stond voor deze ochtend op de planning, dit meer zou namelijk turquoise kleuren onder de zon.. niet dat wij veel zon zagen maar toch 😉 Ook juist in de sneeuw en de mist was het meer indrukwekkend. Aan de andere kant van het dal brunchte we en namen we de gondel omhoog. Eenmaal boven bleek ook hier de sneeuw een toevalstreffer aangezien hier twee dagen geleden nog helemaal niks lag! Op de valreep zagen we ook nog 5 berggeiten voorbij lopen.

  Rondreis Canada National Parken     Rondreis Canada National ParkenRondreis Canada National Parken      

s’ Middags hebben we het stadje Banff bezocht, de twee panden die mijn opa en oma 20 jaar geleden daar gefotografeerd hebben moesten wij natuurlijk ook zeker op de foto hebben! Tot nu toe is Banff hier echt mijn favoriete stadje, een klein stadje met schattige winkeltjes o.a. een snoepwinkeltje, een verse popcorn store, natuurlijk veel souvenirwinkeltjes en restaurantjes. Geef mij maar die schattige stadjes i.p.v. de reusachtige steden vol met fastfoodrestaurants en mega supermarkten, ook leuk hoor maar dan val ik toch echt meer voor een snoepwinkeltje met een roze fiets ervoor 😉 De koffiebus op het marktje konden we natuurlijk niet links laten liggen met z’n schattige fiets als barretje. Oh én het was de trouwdag van papa en mama dus heerlijk gegeten bij restaurant Eagle in Banff.

   

In het Nationaal park Banff hebben we de route naar het Minnewanka Lake gevolgd. Zo mooi hoe alle meren hier zo helder blauw/groenig zijn, echt prachtig. Merk dat ik het heel erg lastig vind om niet al te eentonig (wat mooi, prachtig, te leuk) te schrijven én het wel goed te kunnen omschrijven en uit te leggen.. Hopelijk geven de foto’s wat meer beeld ook al is dat natuurlijk nog weer iets anders dan de realiteit. Wandelend bezochte we ook een oud verlaten mijnwerkers dorpje, bijzonder om de (bewust) vernietigende gebouwen en bergen steenkool te zien liggen. Mama spotte zelfs nog een wolf maar helaas was deze te snel weer weg voor de camera en al helemaal te snel voor mij op bij te lopen. Vanuit Banff hebben we de Icefields Parkway gevolgd, de beroemde panorama route hier. Het uitzicht was inderdaad overweldigend, over de slingerende weg reden we zo’n 150 km opzoek naar een camping. 

  

Elke stilstaande auto die we tegen komen is het ‘ooh zal er een dier te zien zijn?’ En ja hoor, midden in de berm naast de weg een Zwarte beer! Wauw, hoe kunnen die beesten er nou zo schattig uitzien en zo gevaarlijk zijn? Voor onze camper stak hij over na de andere kant van de straat waar hij al etend zijn weg vervolgde. Uiteraard verzamelde er heel wat campers met toeristen en zelfs Canadese uiteindelijk uitstapte om ‘veilig’ achter de vangreel foto’s te maken. Wat een bijzonder indrukwekkend beest..

 

Die nacht verbleven we midden in de Rocky Mountains op een kleine nature camping, wát een uitzicht! De volgende morgen was het alleen wel nogal koud in de camper, dat krijg je natuurlijk als je op 3300m zit. Bij Columbia Icefields zijn we het stuk omhoog gewandeld naar de sneeuw en met uitzicht op de gletsjers. Zo onwijs mooi, ruw landschap maar tegelijkertijd ook zo rustgevend. Een gedeelte uit de berg was ooit naar beneden gestort, vandaar dat we tegenwoordig er naar toe kunnen wandelen en/of een tour op volgen. Om maar van het ene naar het andere uiterste te gaan hebben we s’ middags een kleine maar pittige hike van 5 km gewandeld in het zonnetje rondom 5 mega heldere blauw/groene meren. The Five Lakes. Onderweg hebben we weer twee zwarte beren gespot, wat een schattige (op afstand) beesten zijn dat toch! Hoe kunnen die relaxte fluffly’s nou ooit agressief worden?!

      

Opzoek naar een camping plaats in Jasper blijkt nogal een uitdaging te zijn, er zijn twee campings waar stroom voorzieningen zijn maar al deze plekken waren al volgeboekt. Maar wij waren allang blij met dit keer wél een douche voorziening 😉 Oh en de wilde ‘deers’ die hier over de camping lopen zijn zeker een pluspunt!

Zo.. dat was me het blogje wel weer.. 😉  Onze eerste week in het prachtige Canada zit er al weer op. En wauw wat een heerlijk land is het toch met zulke lieve, relaxte en mega aardige inwoners. Mensen die zomaar op straat een gezellig praatje met je gaan maken (‘hi there how is your holiday going?’)  is voor zo’n praatgraag als ik natuurlijk echt heerlijk 🙂

As they say: Have a lovely day guys!