Rondreis door Zuid-Afrika

De zomervakantie komt er alweer bijna aan en dan is het dus ook alweer bijna een jaar geleden dat ik samen met mijn ouders en zusje drie weken lang rond reisde door Zuid-Afrika. Het was zo’n ontzettend, mooie, indrukwekkende maar ook leuke reis. Zuid-Afrika is een onwijs mooi land met zoveel verschillende gebieden en waar ik het aller grootste verschil van rijk en arm heb gezien. Waar je zoveel indrukken opdoet, zo vaak stil bent van wat je hebt gezien op een positieve en negatieve manier maar vooral waarna je beseft hoe mooi maar ongelijk de wereld is. Het is een blogpost met veel woorden (en foto’s) geworden én nog kom ik woorden te kort.

We zijn onze rondreis door Zuid-Afrika begonnen in Kaapstad en zouden langs de kust van Zuid-Afrika en een gedeelte van Swaziland naar Johannesburg rijden. Vanaf het moment dat we het vliegveld verlieten was het duidelijk dat er een ongelofelijk groot rijkdom verschil is. Recht tegenover een ontzettend luxe golf resort bevonden zich de krottenwijken die kilometers lang waren. Midden in het centrum van Kaapstad ligt aan een haven een onwijs groot winkelcentrum met de duurste merken en meest chique restaurants. De tafelberg is een echte aanrader voor als je er ooit nog eens heen gaat, probeer wel een dag met mooi weer uit te zoeken anders heb je weinig aan het mooie uitzicht. En als je het robben eiland wilt bezoeken, met de gevangenis waar Nelson Mandela heeft gezeten, boek in Nederland al je tickets anders kun je er net zoals wij niet meer heen.. Boulders Beach is ook zeker een aanrader, hier lopen pinguïns vrij maar beschermd op het strand rond. Geweldig gezicht!

Voordat we naar Stellenbosch (het wijngebied) zouden gaan hebben we nog een kleine omweg naar Hermanus gereden waar we walvissen hebben gespot. Na deze ongelofelijk mooie ervaring zijn we via de bekende Route 62 naar Oudtshoorn gereden, het gebied van de struisvogels.

Een heel bijzondere ervaring was toch wel het bezoek aan de gevangenis in het idyllische stadje Prins Albert. De gevangene (we mochten één gedeelte, het mannen gedeelte bekijken) zitten verdeeld in oude cellen met stapelbedden en wat naakte vrouwen posters aan de muur. In de cel ertegen over zaten 8 jongens vanaf een jaar of 12. De baas van de gevangenis liep met ons mee om het gebouw heen om te laten zien hoe groot het was. Er liep gewoon een gevangene met een tang in zijn handen met ons mee om iets te repareren. Hij begroette vrolijk de voorbij gangers en rende zelfs een naar de overkant om iets uit de auto van de gevangenisbaas te halen, kwam terug gerend en bleef op gepaste afstand van ons staan omdat wij met de gevangenisbaas in gesprek waren. De heropvoedingsmethode de ze daar gebruiken lijkt dus best goed te helpen!

In het schattige stadje Knysna hadden we weer zo’n mooie ervaring. Nadat we geparkeerd hadden ontdekte mijn vader een schooltje (deze zijn namelijk helemaal niet goed zichtbaar) waar we uiteindelijk aan de praat raakte met een Nederlandse meneer die daar samen met zijn vrouw vrijwilligers werk als docent deden. Onwijs inspirerend en dankbaar om te zien. De kinderen wilden natuurlijk gelijk met ons spelen toen de pauze begon.

Eigenlijk wil ik nog zoveel meer vertellen maar dan wordt het wel een ontzettend lange blogpost. Daarom ‘alleen’ nog eventjes over de safari tochten. We hebben er verschillende gemaakt en ze zijn allemaal even indrukwekkend geweest. In het Addo Elephant park hadden we een onwijs gezellige en leuke gids die honderduit vertelde over alle dieren. De laatste dagen van onze reis verbleven we Mohlabetsi Lodge, een prachtig hotel met verschillende ronde huisjes waar we s’ avonds met alle andere gasten rond het kampvuur uitgebreid dineerde. We zaten niet in het nogal toeristische Krugerpark maar juist in een kleiner park ernaast, wat wel een onderdeel is van het Krugerpark maar waar we maar weinig andere toeristen tegen kwamen.

Kortom, het is alsnog een lang verhaal geworden maar met maar een paar woorden valt deze reis niet uit te leggen en als je mij m’n gang laat gaan kan ik er wel een boek over schrijven!
Als je ooit de kans krijgt zo’n prachtige rondreis te maken door Zuid-Afrika, pak hem dan met beidde handen aan!

Liefs,
Danique

Voor als je nog wat meer foto’s van onze reis in Zuid-Afrika wilt bekijken, een kleine selectie uit de duizenden foto’s die we deze drie weken hebben gemaakt vind je hieronder 🙂

2 Comments
 • Rensina Steursma

  30/06/2017 at 9:44 am

  Wauw wat een prachtige reis moet dat zijn geweest!!
  Doet me heel erg denken aan mijn reis naar Ethiopie. Zo bijzonder en tegelijk heel naar en mooi… Mooie foto’s ook allemaal

 • Danique Koldenhof

  30/06/2017 at 11:28 am

  Jaa was zeker heel erg mooi! Inderdaad zal er best veel op lijken!