Ons verbouwavontuur: isoleren kan je leren

Al eerder kon je lezen dat we een tijd terug ons allereerste eigen huis hebben gekocht en we deze compleet gaan verbouwen. De plannen zijn door de afgelopen maanden heen wat veranderd maar staan dan nu echt vast! We waren beneden begonnen met verbouwen om vervolgens boven als eerst af te maken. Maar omdat we toch graag een stukje uitbouw willen realiseren is het bouwplan weer op de schop gegaan en gaan we nu eerst beneden verbouwen. Wat betekend dat we dus met onze inboedel naar de twee slaapkamers boven verhuizen (12-15m2) en ook de keuken van beneden nemen we mee naar boven. Want tja we moeten ook ergens leven en die moet er toch al vrij snel uit 🙂

Eerder maakte we al nieuwe schuurdeuren omdat de oude echt aan vervanging toe waren.

Isoleren kan je leren

In de afgelopen kerstvakantie gingen we dan naar een goede voorbereiding aan de slag met het isoleren van ons dak. Ons huis is erg koud omdat het nergens isolatie heeft en overal (op twee super lelijke kunststof kozijnen aan de voorkant) nergens dubbel glas in zit. Je voelt het letterlijk naar binnen waaien haha. In dikke truien gingen we zelf aan de slag, isoleren kan je leren zullen we maar zeggen. We gingen lekker van start en de zijwanden van onze franse kap waar wij zelf goed bij konden waren prima te doen. Goed, echt elk vak verschilde wel qua formaat dus het was erg veel teken en zaag werk maar we hadden het tempo er behoorlijk inzitten. We kregen nog wat hulp van vrienden en de twee weken vlogen voorbij!

Hoe snel de onderste rijen gingen, hoe sloom de bovenste haha! Hier konden wij natuurlijk helemaal niet gemakkelijk bij en zittend op een balk die op de houten constructie lag kon je er eigenlijk maar net bij. Wat er weer voor zorgde dat je natuurlijk niet echt voldoende kracht kon geven op de pir platen goed in de vakken te duwen. Uiteindelijk lukte ook dat natuurlijk wel maar zoals we eerder dachten waren we zeker niet in de kerstvakantie klaar met ons dak!

Plakkend van de pur en struikelend over de isolatie tape

Het is nogal een plakkend klusje, dat isoleren haha! Onze kleding kon je recht overeind zetten van al het pur wat erin was gaan zitten en elke avond moest Mika flink mijn haren doorkammen om ervoor te zorgen dat ik het meeste ervan kon behouden hahah. Maar ondanks dat we echt ver uit liepen op ons plan gingen we gestaag door! Het schuine stuk bij de uitbouw was echt verschrikkelijk, je kon nergens goed bij en had natuurlijk totaal geen ruimte om kracht te zetten laat staan om adem te halen tussen al het pir stof haha. Toen we boven de keuken het verlaagd plafond eruit trokken stond er niet zo’n hele leuke verrassing op ons te wachten; rotte balken. Dus hier moesten we het isoleren helaas staken, opzich geen ramp want dit is juist het stuk wat we gaan uitbouwen dus kunnen we straks gemakkelijk nieuwe balken in leggen. Boven de schuur moest er ook eentje vervangen worden dus zaten we ook nog een middagje op het dak.

Al met al kunnen we wel echt zeggen; isoleren kan je leren. Want na heel wat uren, ca 30 pur bussen en ontelbare pir platen op maat te hebben gezaagd zit alles er in! En het leuke is dan wel; we merkte tijdens het werken echt al verschil. Waar we begonnen met dikke truien aan en termokleding onder de werkbroeken kreeg je het op het laatst veel te warm in je trui. Boven is het een stuk aangenamer dan beneden nu hahah!