Ons verbouwavontuur: zelf schuurdeuren maken

Het is alweer eventjes geleden dat ik een update gaf over ons huis wat we gekocht hebben en helemaal geen verbouwen. Laat ik het zo zeggen, er was amper tijd daarvoor en we hebben nogal wat pech gehad. Beneden is helemaal opgeknapt en hebben we, en wonen er heerlijk! Maar de verbouwplannen zijn ondertussen nog een stukje uitgebreider geworden dus moesten er eerst een heleboel technische tekeningen worden gemaakt. Waardoor alles weer is omgegooid, we gaan dus niet meer beneden wonen maar in de twee (inmiddels hebben we de muur weggehaald dus is het 1 kamer) kamers van 16 vierkante meters wonen. Waar natuurlijk alles moet komen te staan, bed, tafel, ruimte om te koken en opbergruimte. Stiekem hebben we er wel zin in, het heeft natuurlijk ook wel iets weg van knus samen kamperen in je eigen huis haha. Maar na een heerlijke zomer in Australië (dit stond eigenlijk 3 jaar geleden op de planning maar we weten allemaal hoe 2019 afliep) zijn we flink aan de slag geweest! Onze eerste klus: zelf schuurdeuren maken.

zelf schuurdeuren maken
Even ter beeld; dit was dus de oude schuurdeur 🙂

We gingen direct aan de slag met het vervangen van de grote schuurdeur. Deze was helemaal rot en zou een strengere winter niet overleven. Tevens was het een grote deur naar de schuur waarin de deur naar de bijkeukens zit. Dus het leek ons ook een stuk praktischer om hier twee deuren van te maken zodat er een achterdeur zou ontstaan. Het plan was snel gemaakt, twee mooie houten deuren met sierlijst kozijn in Rijks Puur Groen geschilderd. Dus; let’s go!

Omdat de muren rondom de schuurdeur niet recht waren hebben we deze eerst strak gemetseld en een drempel gemaakt zodat hier later een mooie dorpel waterpas op kon liggen. Dit duurde natuurlijk eventjes tot dat het goed droog was dus begon Mika ondertussen met het maken van deuren. Omdat we het karakter van de woning willen behouden en graag met natuurlijke materialen werken hebben we gekozen voor houten deuren. Voor de dorpel kozen we voor Belgisch hardsteen en lieten we mooie sierranden maken zodat het hout niet op de grond komt te staan en dus niet de hele tijd in het water zou komen bij flinke regenbuien.

Het onbehandelde hout verfde we eerst met een speciale houtsealer zodat deze goed beschermd zijn tegen water en kregen daarna uiteraard een grond en aflak. De kozijnen worden allemaal RAL 9016 en de deuren of openslaande gedeeltes van de nieuwe ramen straks Rijks Puur Groen. Het werd een beetje laat in het jaar om te schilderen maar met kacheltjes binnen in de schuur bleef het gelukkig nog goed te doen! Ook met de deuren hebben we hier en daar wat pech gehad, maar goed dat zullen we tijdens ons verbouw avontuur nog wel meer krijgen 😉 Maar na een heleboel uren schuren, schilderen, boren en heel veel kopjes koffie en natte jassen verder, stonden ze er afgelopen weekend dan toch echt te shinen!

Wij zijn er heel erg blij mee, maar vooral ook blij met het feit dat ze af zijn haha 🙂 Zelf schuurdeuren maken is zeker een uitdaging geweest maar des te groter de tevredenheid nu haha 🙂


Inspiratie voor onze deuren deden wij op via Pinterest