Vitra Design Museum | Een bezoekje waard

Vitra Design Museum
Omdat onze reis naar Australië door Corona dit jaar niet doorging besloten Mika en ik weer het busje te pakken en lekker rond te gaan rijden. We hadden geen plan of route bedacht maar een ding was zeker, we zouden zeker het Vitra Design Museum bezoeken. En op de laatste dag voor de terugreis naar huis was het dan zo ver, we sliepen op een camping in de buurt en stonden rond 12 uur voor de deur met stiekem vrij hoge verwachtingen..

Van andere mede interieur junkie’s en collega’s kregen we de tip om zeker langs het Vitra Design Museum  te gaan. Vanwege corona moest je binnen in de museums een mondkapje dragen en uiteraard afstand houden maar alles was goed te doen! Je kan er heerlijk, ook gratis, rondlopen en genieten van de tuin en de architectuur. De shop is natuurlijk heerlijk om in rond te neuzen, de mooiste design items staan hier voor je samengesteld. Een leuk budget mee nemen is dan wel een aanrader 🙂

Home Stories: 100 Years, 20 Visionary Interiors

We hadden in ieder geval al direct een grote tegenvaller, het Vitra Haus zat dicht. Deze waren ze aan het renoveren. Maar goed dat mocht de pret niet drukken, dus kochten we een kaartje voor de twee betaalde museums en begonnen bij de tentoonstelling: Home Stories: 100  Years, 20 Visionary Interiors. Een super leuke en interessante tentoonstelling over de verschillende inrichtingen door de jaren heen. Van de eerste tot de huidige IKEA magazines, indrukwekkende multifunctioneel appartement ontwerpen tot een super doordachte keuken. Een keukenontwerp met alles op de, volgens de ontwerper, meest logische plek. Zodat, was de gedachten van de ontwerper, de vrouw niet al te veel hoefde te lopen. (Gelukkig lopen de mannen nu ook in de keukens 😉 )  Bij veel van de ontwerpen staat een tv scherm met een leuke, grappige en informatieve video over het ontwerp. Helaas maar ook wel logisch stond erbij dat er niet gefotografeerd mocht worden.

Vitra Design Museum  Vitra Design Museum 

 

Vitra Schaudepot

Daarna wandelde we door de tuin naar het Vitra Schaudepot, waar belangrijke objecten uit de uitgebreide Vitra Design collectie worden getoond. Zodra je binnen komt wordt je aandacht direct naar alle rekken, met meer dan 400 designklassiekers van de jaren 1800 tot nu, getrokken. Echt een prachtige collectie van de bekende design stoelen tot de mindere of zelfs anonieme objecten. Items van o.a. Gerrit Rietveld, Maarten Baas en onbekendere 3D-geprinte objecten staan er de show te stelen. Maar voor wij hier doorheen wandelde zijn we eerst naar de benedenverdieping gegaan om de uitgebreide collectie van Scandinavisch en Italiaans design te bekijken. De collectie van het Eames-kantoor en een reconstructie van het kantoor. Maar beneden vind ik vooral de materialenbibliotheek geweldig. Meer dan 350 materiaal monsters liggen er in de ladekasten, sommige om even aan te kunnen voelen andere om alleen maar van achter glas te kunnen genieten. Duidelijke informatie over verschillende productieprocedures, ontwikkelprocessen en prototypes. Echt genieten!

Vitra Design Museum  Vitra Design Museum

Vitra Design Museum  

Dreamy Colours

Daarna kwamen we nog langs een ruimte waar een soort droom wereld was tentoongesteld. Een gekleurde ruimte waar je overal kon lopen en zitten. Super leuk om te zien en lezen wat de ontwerper hierbij in gedachten had, een speelse ruimte die vrolijk en kleurrijk is. Bij de ruimte werd via een video alles weer uitgelegd. Echt heel erg fijn dat bijna overal er een leuke en duidelijke uitleg van het ontwerp bij werd getoond. Echt een pluspunt aan het Vitra Design Museum! Als laatste bekeken we nog een tentoonstelling die in het teken stond van materiaalontwikkeling. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van de kurk op een wijnfles en de houden manden/kratten. Waarvan je dan de evolutie te zien krijgt. Van de boodschappen manden tot de manden die wij nu voor de sier graag terug zien in ons interieur.

 

 

Een aanrader voor de design liefhebbers

Kortom, een heel erg leuk museum als je gek bent op design maar ook materiaal en ontwikkeling! Het museum was geopend van 12:00-17:00 uur wat precies een fijne tijd is. Je zou ook van te voren rondleidingen kunnen boeken. Dan heb je nog wel 1 a 2 ruimtes extra om te zien maar ook zonder is het er fijn en duidelijk! Het enige wat ons tegenviel was natuurlijk dat het Vitra Haus op dat moment gesloten was. Oh en dat de bureau stoel die we allebei echt geweldig vonden zitten iets boven ons budget was. € 4000,- per stoel konden we helaas niet meer uit ons vakantie budget halen 😉 Maar een bezoek is dus zeker een aanrader!